Swden Politik

Författare Ämne: Var placera nu?  (läst 52685 gånger)

Utloggad Gano

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 9
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #15 skrivet: juli 13, 2016, 22:09 »
Hej

Korträntefond är inget man behöver låsa upp sig på. SEB korträntefond har jag själv. Själv har jag mitt sparande i SEB, men jag är så lagom nöjd med dem. Jag har en tjänstepension typ tiotaggarslösning via jobbet, och så löneväxlar jag 3000/mån i tillägg. SEB vill inte ge mig någon ränterabatt längre på mitt bolån, så jag funderar på att rycka ut allt pensionssparande och lägga det nånstans där avgifterna är lägre, funderar på något som liknar din lösning. Jag är dålig på enskilda aktier, men jag ska undersöka vilka som är värda att köpa.

Igår ökade jag andelen Blackrock Gold Fund i mitt sparande till 70%, jag kände att det var dags att öka risken. Jag ser utvecklingen i världen som att det är oroligt och att man inte litar på varandra längre och försöker devalvera sin egen valuta för att få konkurrensfördelar. Detta leder till inflation, vilket gynnar guld då detta är den starkaste valutan.

Jag tror personligen att silver kan vara ett ännu hetare spår. Hittills upp nästan 50% i år. Vinsterna i silvergruvorna har exploderat och även aktiekurserna. Jag är svag för First Majestic Silver.

Jag har svårt för olja och industrimetaller. 2014 i juli började oljepriset att falla, och min åsikt är att priset kommer att ligga lågt ett tag till. Det finns en överproduktion av stål i världen p g a Kinas överdimensionerade tillverkningsindustri, vilket sätter press på stål och järnmalm. Det är väldigt ryckigt både upp och ner, men allt drivs av kortsiktiga rykten enligt min bedömning.

MVH/Gano

Utloggad Rickard

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Antal inlägg: 192
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #16 skrivet: juli 14, 2016, 08:06 »
Jag kommer att växla över delar av kapitalet som jag fick loss när jag sålde CTT och PowerCell till SAAB och Securitas, har lagt in köporder på gårdagens kurs -5%, och hoppas att det blir en liten sättning snart, just nu ligger ju börsen på toppnivåer.
SAAB har några nya produkter, bland annat en kombinerad mark, sjö och luftradar som det finns stora förhoppningar på, de skall bygga nya ubåtar och renovera gamla, och de har gjort upp en affär (eller håller på)  med BOEING om ett skolflygplan som kan generera merförsäljning.
Den allmänna oron och upprustningen i världen är ytterligare ett skäl till att jag tror på SAAB framöver, även om de redan är högt värderade.
Securitas (och mitt tidigare köp av G4S) bygger lite på samma problembild, tror helt enkelt inte att oroligheterna och risken för terror, gängkriminalitet, inbrotts-turneer, "social turism" och liknande kommer att bli mindre i takt med att världen blir allt mer globaliserad.
Nu när den fattiga delen av världen via internet fått upp ögonen för att det finns "obegränsade rikedomar" i vissa delar av världen, dit de kan ta sig, så kommer vi i västländerna att få se allt mer av de kriminella gäng som tvingas leva på bidrag, allmosor eller kriminalitet för sitt uppehälle i "drömlandet" de sökt sig till.
Lagar, regler och uppförandekoder som format de samhällen vi i västländerna har är inte anpassade för delar av de människor som nu emigrerar för att söka lyckan i ett nytt land.
Säkerhetsvakter, trygghetssystem, övervakning, vapen och militär kommer att behöva rustas upp i stora delar av världen om det skall bli någon ordning på det hela, så ser jag på saken i alla fall, när lagar och regler inte gäller för delar av en population finns inte mycket annat att använda sig av än vakter, övervakning och i sista hand vapenmakt för att freda det som fredas bör.
Jag är även övertygad om att gränskontrollerna inom EU kommit för att stanna, och utökas till fler länder - om inte alla, och att det kan bli en guldgruva för G4S och Securitas.
Jag kommer även att titta på globala aktörer när det gäller videoövervakning, som jag ser det kommer Sverige och andra länder inom de närmaste åren att bli tvingade att gå samma väg som Storbritannien när det gäller videoövervakning av publika platser, kanske främst i "Utsatta områden" och på platser som kan tänkas vara mål för internationell terrorism, men även på skolor och många andra allmänna inrättningar.

Även om oljamarknaden har pressats så tror jag att det förr eller senare kommer att skapas karteller som ser till att oljepriset stabiliseras på en nivå som gör det möjligt att få så pass bra betalt att det lönar sig för de flesta att fortsätta exploatera och utvinna.
Visst, kartellerna är inte lika starka nu som för några årtionden sedan, och de tusentals aktörerna i USA kommer aldrig att kunna samordna sig, men fördelen med USA:s sätt att agera är att de stänger ned så snart det inte lönar sig (och de har på många platser en relativt dyr utvinning med fracking, sandolja, beckolja o.s.v. och liknande), de upphör dessutom med all prospektering för att spara pengar, vilket i sin tur innebär att de inte så snabbt kan accelerera produktionen igen.
Mina placeringar i SSAB och Outokumpu är mer ett resultat av de monumentala nedgångar som drabbat dessa på senare år, detta är långsiktiga investeringar som jag anser borde resultera i positiv utveckling i alla fall inom de närmaste 7 åren. Outokumpu ligger redan på plus för mig, och i SSAB dubblade jag (nästan) i den nyemission som nyss genomfördes, den posten ligger nu på +95% men min första post i SSAB ligger fortfarande på -40%, så totalen är fortfarande negativ.
Jag köper även lite småposter i förhoppningsbolag som t.ex. Spectracure som utvecklar en behandlingsmetod mot prostatacancer som ser lovande ut, den är väldigt volatil men ligger just nu på +11%, kan säkert rusa flera hundra procent om utvärderingarna blir en succé.
Om inte blir de mer eller mindre värdelösa...

När man tittar på priset på guld så är det ju inte så att det gått bättre än börsen över tid, så att köpa fysiskt guld verkar ju inte vara någon större mening, om man tittar på historiken, men visst, investeringar i producenterna när de är pressade lönsamhetsmässigt kan säkert vara en god ide, kanske lite sent för mig just nu dock, vi får väl se hur jag gör med det.
Har en liten post i Boliden sedan några år, och den är upp 44%, så där har jag väl fått lite utväxling på ädelmetallerna.
« Senast ändrad: juli 14, 2016, 08:52 av Rickard »

Utloggad Gano

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 9
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #17 skrivet: juli 17, 2016, 23:22 »
Hej Rickard

Råvarubranschen kommer att vara sval ett tag nu. Oljan gör några ryck för att sedan falla tillbaka igen. Det är inte riktig fart i efterfrågan helt enkelt. Frackingen är en bransch där USA har kört in ca en biljon dollar (8000 miljarder SEK), och där man inte får det att gå ihop med dagens oljepris.

Guld är en speciell placering som många har svårt att förstå, och det beror på att guld har fler roller. Ibland Safe Haven och den starkaste valutan, ibland råvara. Guld har varit hårt ansatt ända sedan 2011, men ser man på längre sikt så är det ingen dålig investering. Branschen skyr guld som pesten därför att finansbranschen inte tjänar pengar på det.

Det är oroligt i världen idag. Det beror enligt många insatta ekonomer på att ekonomin inte fungerar längre. Finansbranschen plockar ut rekordvinster och klyftorna ökar, därför sker saker som Brexit, Donald Trump, Bernie Sanders, IS. Alla revolter i oljeländer beror på att man pumpat in en massa dollar som fått priserna att öka i dessa länder, och när man passerar den magiska tröskeln på 40% av inkomsterna som går till mat; då smäller det. Det är QE i USA som startade den arabiska våren.

Roms uppgång och fall är en intressant historisk händelse. Man kan se likheter med dagens Europa. Alltför många människor som lever av staten knäcker till slut ett samhälle inifrån. Det var invånarna i Rom som konsumerade och kolonierna som försåg dem med mat. Till slut blev det uppror.

Aktier är trots allt ett sätt att försöka bevara värdet på pengarna. Men det gäller att veta vad man ska köpa. Jag är ganska övertygad om att en bostadsrätt i centrala Stockholm slår börsindex, och vad är bostadsprisernas ökning ett resultat av? Stimulanspaket och extremt låga räntor. Och samma sak orsakar nu en kraftig prisökning på guld/silver. Inflation med andra ord, fast i ett avgränsat område.

MVH/Gano 

Utloggad Rickard

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Antal inlägg: 192
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #18 skrivet: juli 18, 2016, 08:46 »
Men tror du ändå inte att en massa gränskontroller och stärkt övervakning kommer att öka nåt otroligt på grund av utvecklingen de senaste 5 åren?
Det är ju uppenbart att lagar och uppförandekodex inte gäller för många av de problem vi ser nu, och som gör att högern ökar i allt fler länder. ÄVEN om högern kommer till makten i ett antal länder som USA, Frankrike, Storbrittanien, Sverige och en massa andra Europeiska länder så hjälper ju inte LAGARNA mot de problem som finns, det är allt mer av övervakning, registrering och videoövervakning som kommer att vara det som kan få folk att välja andra länder att förstöra inifrån?

Såg även en intressant pod på avanza där en av analytikerna menade att det var "etiskt rätt" att investera i SAAB då de länder som har en bra beväpning också är de länder där det är fred och relativt lugnt.

Du har rätt i att många (bland annat jag) inte förstår mig på guld, och då kanske man skall undvika att investera.
Fastigheter kan upplevas som bra investering just nu, men det kommer att krävas en omläggning av ekonomiska politiken förr eller senare och då lär just fastigheter bli rena katastrofområdet.
DÅ är det nog läge att investera om man har eget kapital.   

Utloggad Gano

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 9
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #19 skrivet: juli 19, 2016, 21:05 »
Hej Rickard

Insåg att jag svarade på hälften av ditt inlägg. SAAB går bra. Jag jobbar ibland åt dem. I många länder har USA gjort bort sig politiskt och det finns inte så många oberoende tillverkare av försvarsmaterial. SAAB Dynamics tillverkar de bästa antitankvapnen och ett riktigt bra attackflyg som dessutom , till skillnad från många andra, har en rimlig driftskostnad. Säkerhetsbranschen kommer säkert att gå bra i många, många år framåt. Larm säljer som smör när det finns så stora problem med integrering av migranter och illegal invandring.

Så, jag håller med dig om säkerhets/försvarsbranschen. Jag jobbar i Karlskoga och där tycker alla att det är etiskt rätt att kunna försvara sig.

Fastigheter känns inte bra just nu. Kravet på amortering har drabbat fritidshusen; 40% lägre antal försäljningar än i fjol. Så det närmar sig......snart kanske det börjar märkas, och då borde det bli Stockholms innerstads bostadsrätter som känner av det först.

MVH/Gano

Utloggad Tågråttan

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 1
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #20 skrivet: oktober 20, 2016, 20:18 »
Fysiskt guld är förmodligen alltid bra, dom som har svarta pengar köper guld för tryggheten, kan även betala mer än det är värt.  Sedlar byts ut i tid och otid, om Sverige har planer på eurosedlar så sitter man fortfarande säkert med guld.

Vet ett par som hade stora problem när snacket om att byta valuta i Sverige fördes, men då var inte växlingsbolagen så kinkiga som nu. Då växlade dom in 10000 kronor var i veckan till euro sen satt dom där med en djävla massa euro när övergången inte blev som politikerna ville. :D

Nu när det är byte av sedlar igen köper folk den dyraste varan som finns på Elgiganten kontant, nästa dag lämnar dom tillbaka varan och har på så sätt fått dom nya sedlarna. Så förvänta er långa köer på återlämningen ;D

När det gäller fastigheter så tror jag ni syftar på det man bor i, det har ju ett dubbelt värde. Man har bostad+värdeökning och om man måste ta bort en av dessa värden så tar jag hellre bort värdeökningen än att man inte har en bostad. Bostäderna kommer inte sjunka mer än några tillfälliga dippar och när politikerna försöker få till en dipp samtidigt som dom fullständigt kastar in folk i storstäderna så blir det motsatt effekt.

För 16 år sedan var det också bostadsbrist, då hade Sverige en miljon mindre människor än idag. Om vi halverar den tiden framåt dvs 8 år är vi en miljon fler än idag, det går dubbelt så fort. På dom 24 åren måste 2 miljoner människor ha en bostad, en bostad som inte byggs. Dom flesta av dom här människorna bor i princip runt Stockholm, Göteborg och Malmö.

Bostäder kommer alltid vara en bra placering i dubbel bemärkelse, bostad+värdeökning, framförallt i Stockholms innerstad.

Bostadskraschen kommer har jag hört sen 1986.

Politikerna har istället gjort bort sig, tidigare sprutade det in vinstskatt från bostäder men nu säljs det betydligt färre bostäder eftersom folk inte vill sälja sin bostad och både få betala vinstskatt och börja amortera på nästa bostad, lyxvaror kommer sjunka eftersom folk tidigare belånade sina hus för bilar/resor och renovera mm..

Känner en som precis köpt en ny bostad, hon gav 3.6 milj för den nya bostaden och sålde den gamla för 3.5 milj, ändå sitter hon nu med 600000 kronor mer i lån än tidigare. Nu har det blivit dyrt att flytta, därför kommer priserna på dom som säljer fortsätta stiga å stiga å stiga. Räkna med att politikerna kommer med en förändring för att få fart på säljandet igen så det sprutar in vinstskatt till staten.

Ett exempel är att politikerna redan efter ett antal år insett att dom här 15% i kontantinsats slår hårt mot ungdomarna, nu försöker dom trolla till någonting för att komma förbi den spärren.
 

Oj det blev ett långt förstainlägg.. :o

Utloggad Rickard

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Antal inlägg: 192
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #21 skrivet: oktober 21, 2016, 08:29 »
Med fastigheter menar jag fastighetsbolag på börsen, inte den egna fastigheten.
Håller med dig om det vansinniga i att slopa fastighetsskatten, som var en bra drivkraft för de som bodde i för stora och värdefulla hus att sälja och flytta till nåt mindre och billigare.
Mu har vi fått ett system som låser in folk i sina gamla hus, rena vansinnet om ni frågar mig.
Dessutomså innebär den slopade skatten för väldigt många ute i landet en HÖGRE skatt, som för oss t.ex, vi betalar mer i fastighetsavgift än vi gjorde i fastighetsskatt.

Ännu ett sätt att ta död på landsbygden, till förmån för storstäderna.
Om omvänd skattefördelning helt enkelt.

Jag har med framgång köpt Nilörn aktier senaste året +76%.
Även Enquest tror jag på framöver, de gör nu en nyemmission, och efter den, om oljan stiger liiite till så tror jag att de kan stiga med flera hundra procent inom några år.

Utloggad Rickard

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Antal inlägg: 192
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #22 skrivet: februari 10, 2017, 12:27 »
Börsen är hög, Trump ställer till det, krig och elände, men ändå känns väl börsen rätt OK.

Jag har i alla fall min strategi fast, jag har ca 70% placerat i aktier och fonder, och 30% i depån, sparas till den dag botten går ur igen.
Då hoppas jag kunna pricka rätt med köp i den/de branscher som drabbats hårdast, banker brukar vara bra, men även fastigheter kan komma att vara rätt när nästa bubbla spricker.

Jag har 0 kr placerat i fastigheter nu, känns inte som att det kan bli bättre än det redan är för dessa bolag.
Bank har så bra avkastning att jag har runt 15% av mitt sparande i banker (SEB o NORDEA), de har gått bra, och har hög utdelning.

Tre aktier som jag rätt nyligt gått in i är:

Novo Nordisk.
Marknadsledande inom insulin/diabetes, de har fallet med 40% på relativt kort tid, utan direkta skäl som jag ser det.
Tror på en uppgång på runt 100% inom en treårsperiod.

ATEA, stor nordisk aktör inom IT, med det fokus som nu ligger på syberbrott och säkerhetslösningar så tror jag att de stora aktörerna i denna bransch kommer att vara överhopade med arbete de närmaste åren, det bör tala för förbättrade marginaler och vinst, som sedan resulterar i högre utdelningar.
De har redan nu hög utdelning, men jag tror den kan öka ytterligare, om inte kursen stiger ännu mer än den redan gjort bara de senaste veckorna.
Köpte dem i mitten av Januari och de är upp med 16% sedan dess.

LEOVEGAS.

Köpte dem vid introduktionen, fick bara 100 stycken i tilldelning, men köpte fler dagen efter.
De har gått sådär, men är nu på +10% för mig.
Baserat på vad jag läst, och hört, om dessa så har de nått sina mål på ett fullt acceptabelt sätt, och det finns inget som tyder på att deras planer för framtiden inte skall gå i lås, om så sker bör kursen innan 2018 års utgång ligga på minst 70 kr (strax under 40 kr nu).
En potentiell uppgång på runt 70% inom ett par år alltså.

Två andra företag som har stigit bra, men som har potential att stiga mycket mer är tråkiga Outokumpu och SSAB.
 Outokumpu är upp över 300% (Tyvärr köpte jag dem för tidigt, så mina är bara upp 130%) sedan februari förra året.
De kan stiga ytterligare 250-300% de nästa 2-3 åren om de så bara når någon form av "medelvärdesnivå" sett historiskt.

SSAB är upp 70% på ett år, men borde kunna stiga lika mycket till de närmaste 2-3 åren.

Andra starka kort (som jag tror på) i min portfölj är:
Nibe (Långsiktig ägare som växer genom uppköp, står inför en enorm omsättningsökning de närmaste 2 åren.)
Statoil, Bra direktavkastning, öppnar snart det stora oljefältet som de har tillsammans med bland annat Lundin och AKER/BP.
Enquest, min chansaktie som stigit med 220 % på ett år, men som kan stiga ytterligare 200-300% de närmaste åren som jag ser det.
G4S, säkerhetsföretag liknande Securitas som genomgår stora program för att komma tillrätta med tidigare dåliga avtal och stora kostnader för pensioner. De verkar i en bransch där det troligen inte finns någon hejd när det gäller framtida behov, de är upp över 30% sedan BREXIT, har bra direktavkastning (över 4%) och jag tror på branschen som sådan.

Resonerar lite liknande rörande SAAB.

Kommentarer?

Självklart kommer de flesta av dessa INTE gå upp så mycket som jag tror, men antagligen några, och det räcker för mig.  :)

Utloggad Rickard

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Antal inlägg: 192
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #23 skrivet: juni 14, 2017, 08:44 »
Uppdatering:

Novo Nordisk sedan köp för ca 4 månader sedan: +28,33%
ATEA, sedan 2017-01-13: +30,2%
LEOVEGAS sedan köp 2017-01-27: +73,88%

Outokumpu har gått ned rejält, ca 30% sedan sist, men jag tror fortfarande långsiktigt på dem.
Har sålt SSAB.

Fördelning på alla konton
Aktier 60,2%
Likvida medel 26,2%
Fonder 13,6%

Mitt konto är upp 11,58% hittills i år, index är upp ca 8.6%

Har nyligen köpt en post i konsultföretaget HIFAB group, som fått in ny medlem i styrelsen, lagt om strategi, och som det ser ut nu efter några svåra år kommer att ha en ljus framtid.
Tror den kan stiga 100% på några år.
G4S och SAAB tror jag också starkt på framöver, de är nu upp 75 respektive 58% sedan jag köpte dem måndagen efter midsommar förra året.

Utloggad Rickard

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Antal inlägg: 192
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #24 skrivet: juni 21, 2017, 16:36 »
Ny uppdatering:

Jag har ju haft Hafslund, ett norkst energi och nätbolag i ett par år, de har gått bra och jag hade goda förhoppningar inför framtiden.
Men nu har de fått ett uppköpsbud, för samma kurs som de har.
Typiskt Norge.

Sista socialistiska staten.

Funderar på att ersätta dem med easyfill, vad tror ni om det?

Utloggad Rickard

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Antal inlägg: 192
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #25 skrivet: november 03, 2017, 15:06 »
Har börjat växla över till aktier med mindre risk och högre direktavkastning nu.
Börsen förväntas vara stark hela nästa år men börja svikta under 2019, recession väntas i USA under 2019...
Jag funderar på att vikta över till större bolag under kommande 12 månader, och då primärt till sådana med hög direktavkastning och som inte är så konjunkturberoende, t.EX Axfood, Astra Zeneca, ABB och liknande bolag.
Sedan, när jag börjar se tecken på nedgång kommer jag att sälja av ca 50% av min portfölj och invänta att det vänder uppåt igen, förhoppningsvis någon gång under åren 2020-2021.
Blir nedgången rejäl kanske man t.o.m går in med allt + en kredit för att få hävstångseffekt.

Vad tror ni?

Utloggad Rickard

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Antal inlägg: 192
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #26 skrivet: december 05, 2017, 18:33 »
Ingen annan som spekulerar med pensionspengarna?

Utloggad Rickard

 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Antal inlägg: 192
  • Visa profil
SV: Var placera nu?
« Svar #27 skrivet: augusti 03, 2018, 22:53 »
Kolla på spectracure nu...

Diskussionsforum

SV: Var placera nu?
« Svar #27 skrivet: augusti 03, 2018, 22:53 »

 
Sitemap 1 2 3