Diskussionsforum

Diskussionsforum => Aktier, Fonder och Ränteplaceringar => Ämnet startat av: Rickard skrivet maj 25, 2013, 13:38

Titel: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet maj 25, 2013, 13:38
Är i färd att välja placering för min tjänstepension, men känner mig osäker på vad man skall satsa på, funderar främst på stora stabila företag med hög direktavkastning och relativt stabil akteikurs.
Vill gärna ha förslag från er som är mer insatta i det här med aktier än vad jag är.

Några företag som jag funderar på är:
Björn Borg
TeliaSonera
Astra
Tele 2
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: joka skrivet maj 25, 2013, 22:31
Har du kollat in denna video?
Cirka 8,30 in i filmen.
Se hela annars  :)
Holmen och Skanska.

http://www.youtube.com/watch?v=xHU2P9p1z-Q
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet maj 26, 2013, 15:12
Har sett filmen nu, men holmen och övriga skogsföretag är ju hårt tyngda av den starka kronkursen, de förlorar pengar.
Känns inte riktigt som rätt läge att gå in i detta för tillfället, även om deras tillgångar kanske är stora.
Som jag ser det finns det inte mycket som talar för att kronan skall sjunka i värde de närmaste 2-3 åren.
Skulle vara om Vänstern fick egen majoritet i så fall, och började ösa ut lånade pengar i offentliga sektorn.
Man kan ju i och för sig se det som en långsiktig investering, och hoppas att det på 5-10 år kommer att ha skett en rejäl justering av kronans värde så att skogsindustrin får tillbaka sin konkurrenskraft, så visst, omöjligt är det inte att jag placerar en del av pengarna där.
Köpte PEAB förra året, men skulle nog ha satsat på Skanska istället, dagarna efter avsättningen till tjänstepension så offentliggjordes Krisen i Northland Resources, där PEAB har stora fodringar...
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: NT-Tekniker skrivet maj 28, 2013, 09:58
Har aldrig tänkt på peng placering, Är för lat att göra något åt mitt sparande i swedbank där jag får knappt 0.5% för och betalar 4.5% i bolån, banken tar alltså 4% av mig för en del av bolånet.
För typ mer än ett år sedan fick jag erbjudande om 4% sparränta på resursbank eftersom jag har mitt kreditkort där men jag gjorde inget där  :(
Pensionen tar swedbank också hand om, där jag var tvungen att placera för att få bolån ränterabatt, placerar 1000kr/månad där.
Skulle vara bra med tips om andra placeringar.

Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet maj 28, 2013, 11:20
De pengar vi sparar till barnen har jag just placerat bundet 2 år på Avanza/Klarna till 3.1% ränta, det tycker jag är bra.
Faktiskt så pass bra att man skulle kunna låna på huset till lägre ränta, och sedan sätta in på detta sparande och tjäna på det.
Summorna man kan tjäna blir ju väldigt små, men ändå...

När det gäller tjänstepensionen vill jag gärna att den har potential att utvecklas mer, så jag lutar åt att placera i vart fall en del i bankaktier - även om det är "för sent" för att kunna få någon gigantisk uppgång.
Jag tror också att jag kommer att spara en del.
Det fina med Avanzas tjänstepension är ju att man även kan spara i aktier, inte bara i fonder, min strategi är därför att varje år köpa några olika aktier som jag tror på, samt ha en del i Avanzas Zero, en avgiftsfri indexfond.
Om/när t.ex. bankerna kraschar nästa gång kan jag ha relativt snabbåtkomliga pengar i indexfonden som jag kan placera i 2-3 olika bankaktier (för att fördela riskerna OM någon av bankerna skulle tillåtas gå omkull).
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet november 14, 2015, 19:23
Har du kollat in denna video?
Cirka 8,30 in i filmen.
Se hela annars  :)
Holmen och Skanska.

http://www.youtube.com/watch?v=xHU2P9p1z-Q

OM jag köpt Holmen då du sa det så hade uppgången till idag varit 45%...
På två år.  :o
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Gano skrivet mars 05, 2016, 23:12
Hej

Jag har riskminimerat sedan sent 2015. De finansiella riskerna är alltför stora just nu.

50% räntefonder -0,25%
30% Blackrock Guld Fund (aktier i guldgruvor) +26%
10% pensionsföräkring traditionell
10% vanliga aktiefonder

MVH/Gano
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet mars 07, 2016, 06:53
Jag har nästan hälften i depå i väntan på att botten skall gå ur.
Har ett antal placeringar i branscher som drabbats hårt av det låga energipriset, som t.ex. el och olja, då jag anser att de har stor potential att öka i värde, OM kurserna skulle komma tillbaks finns det potential att de stiger med mellan 300 och 1000%...
Exempel är SSAB, Autokompo (hur det nu stavas), Hafslund, statoil och Enquest.
Allt är annars högt värderat, så jag försöker äga en del aktier med bra direktavkastning, så man i alla fall får lite ränta på pengarna, oavsett hur kurserna utvecklas.
Just nu tittar jag på vilka företag som kan gynnas av mobiltelefoni 5G och har bestämt mig för att ligga kvar med mina Nokia, samt att jag köpt lite Sivers aktier.
Bankerna har hög direktavkastning, men är högt värderade.
När de rasar kommer jag att köpa bankaktier för en stor del av det som finns i depåerna. 

Har sparat i privat tjänstepension huvudsakligen i aktier i 5 år nu med en uppgång på i snitt rätt precis 10%/år.
Några riktiga vinnare (Africa oil och PowerCell), och några konkurser...
Har runt 20 olika aktier totalt.
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Gano skrivet juli 09, 2016, 23:29
Hej
Har fått nästan 100% värdeutveckling på första halvåret; guldaktier och Blackrock Gold fund USD. Silvret sköt fart rent djävulskt de senaste 2 veckorna, priset bottnade i dec 2015 på 13,84 USD/ounce. Idag kostar det över 20 USD/ounce. Deutsche Bank visar att banksektorn är på väg in i en giftig tid. Varningstecken för grekiska, italienska och spanska banker börjar nu hagla in. JP Morgan Chase åtalade för att ha manipulerat silverpriser, men klarade sig med en hårsmån. De har nu ca 1400 ton fysiskt silver i sina valv som de antingen håller för egen räkning eller för någon kund. Deutsche Bank samarbetar med Europol och erkänner medverkan i guldprismanipulation och anger HSBC och Bank of Nova Scotia, lämnar in alla mail och all dokumentation mot att de får strafflindring. Det händer nu så mycket samtidigt att man nästan häpnar. Och Main Stream Media tystar ner detta, förmodligen medvetet.

Man törs nu inte manipulera längre i samma utsträckning som förut, och man börjar nu tappa kontrollen. Priserna skenar.

När de har skenat klart om ett par år är det förmodligen dags att köpa bankaktier, då står de nog nära noll och vi har nog fått bidra med våra skattepengar för att hjälpa några (igen). Men jag tror att silver/guld står inför ännu en våldsam ökning. First Majestic Silver med Keith Neumeyer som VD hade varit mitt val just nu. Randgold är ett annat val. Men jag är feg och sprider risk på guldfond istället.

MVH/Gano
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet juli 10, 2016, 10:43
Hmm, jag köpte bankaktier måndagen efter brexit, det var nog inte så lyckat, har fortsatt falla.
Dock så innebär det att jag har ännu större andel aktier med hög direktavkastning.
Har tänkt sälja mina Powercell imorgon, får jag fredagens kurs för dem har jag satsat totalt ca 27 000 kr och sålt för drygt 110 000 kr, känns bra.  :D
Och det behövs för att kompensera mina råvaruaktiers kräftgång.
Har även en post i CTT Systems som stigit med över 130% sedan jag köpte dem, känns som att det är läge att sälja dem nu också, med all terrorism så känns det troligt att resandet kan minska framöver, vilket skulle kunna pressa många aktier i flygbranschen?

Hur kan guldaktier och fonder stiga så mycket mer än guldpriset, kan du förklara det?
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Gano skrivet juli 10, 2016, 23:45
Hej

Det är inte svårt att förklara. Vid ett guldpris på t ex 1000 USD/ounce kan en gruva gå plus noll på en försäljning på, låt säga 400 miljoner SEK. Gruvan är värd noll, och aktien är i princip närmast värdelös. Nu stiger priset på guld till 1400 USD, och försäljningen ökar då till 560 miljoner med en vinst på 160 miljoner, vilket ger en vinstmarginal på 40%. Gruvan värderas nu, enligt gängse normer, till minst 6 gånger vinsten, d v s 960 miljoner (nästan en miljard). Aktiens värde kan 10-dubblas eller varför inte 100-dubblas. Kostar aktien 25 öre så....ja du förstår.

Det som hände 2011, även om ingen kan eller ens vill försöka bevisa det, är att centralbankerna började attackera guld kraftfullt för att trycka ner priset för att få guld att framstå i dålig dager och därigenom försvara pappersvalutorna. Komihåg hur man löste krisen 2008. Man tryckte ut biljoner och åter biljoner Dollar, Euro, SEK och annat. För att trycka ner guld skapade man helt enkelt en otrolig massa ägandebevis och försköt balansen mellan tillgång och efterfrågan så att priset föll. Detta var en effektivare metod än den förra mer påtagliga metoden att helt enkelt dumpa ut fysiskt guld på marknaden från centralbankerna. Man skickade på 70-80 talen ut mer än 1000 ton, och det hjälpte inte.

Men guld är en liten marknad, och därigenom utsatt för manipulation. Sedan människan började bryta guld har ca 110000 ton tagits upp. 2000-2500 ton bryts årligen. Centralbankerna sitter på en stor del. De försöker förneka betydelsen av guld, men frågan är varför de själva äger så mycket? Svaret är att guld är mycket viktigt för den monetära balansen i världen. Det kan gott hända att guld attackeras igen, men jag tror att spelet börjar ta slut. USA försöker hålla igång tills valet i höst. Jag har följande mix: 50% korträntefond, 10% vanliga aktier (håller på att sälja dessa), 40% guldaktier.

MVH/Gano
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet juli 11, 2016, 07:51
OK, "guldaktier" trodde jag var någon typ av pappersguld, men då förstår jag.
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet juli 11, 2016, 09:30
OM jag får sålt mina Powercell och CTT systems för den kurs jag satt så får jag ett skapligt belopp tillgängligt för investering.
Någon som har förslag på vad man kunde tänka sig?
Hälften vill jag placera i relativt säkra papper, den andra hälften kan placeras mer chansartat.
Har köpt G4S för några veckor sedan, och funderar på att köpa även Securitas då det här med säkerhet kommer att bli allt viktigare i många länder.
Allt mer ju mer pressade IS blir dessutom...
Kanske är man för sent ute i dessa bolag?

Edit: PowerCell såldes! Över 500% vinst på dessa sedan de lanserades på börsen i december -14  :D
Kanske köper igen vid nästa nyemission, om framtiden då ser ljus ut.
 
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Gano skrivet juli 11, 2016, 12:44
Hej

Pappersguld är ajabaja. Pyramidspel.

Tycker du gör rätt i att hämta hem vinster. Det är, som du säger, svårt att hitta något riktigt bra att placera pengarna i just nu. Varför inte ta semester, sätta allt i nåt säkert som räntefonder, kolla läget litegrann, göra lite research och invänta vad som händer efter presidentvalet i USA ?

Jag tror nästan man får vara nöjd med +5-10% ett år som 2016.

MVH/Gano
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet juli 12, 2016, 08:28
Såg igår morse att asien gått starkt, så jag la in säljordrarna på PowerCell och CTT Systems om de skulle stiga med 3% och det gjorde de, så jag fick sälja båda posterna med ytterligare 3% vinst.
Har några aktier som gått riktigt dåligt för mig, bland annat SSAB, Nokia och Impact Coatings (köpte denna just efter en uppgång för bara några veckor sedan) men som jag fortfarande tror har potential att återhämta sig, så de vill jag inte sälja.
Vad innebär korträntefonder, har man pengarna låsta en viss tid där?
Det är egentligen inget jag vill, försöker ha pengarna tillgängliga så jag kan reagera på överreaktioner på börsen, t.ex. efter terrordåd, brexit, olika val o.s.v.
Om man då och då kan köpa med 5-10% rabatt på grund av överreaktioner så kan det ge en rätt bra utdelning jämför med en korträntefond, låt vara att risken i aktier är större.
Skall kolla på guldgruvor, du får gärna komma med tips, det lär ju inte skada dina aktier om jag köper samma.  ;)
Jag började spara mer seriöst och strukturerat för 5 år sedan, senaste 2 åren har jag dessutom gått ned i lön och tagit ut mer i tjänstepension och aktieutdelning, som jag placerat i sparande - och har haft en bra tillväxt.
Utvecklingen har inte varit lika bra som den ser ut i grafen (fattar inte hur de räknar) men runt 10% om året har det i alla fall snittat.
Men jag är mycket väl medveten om att den uppgången kan vara raderad på kort tid om nåt skulle hända som får börsen att falla.
Grafen visar fördelningen, och utvecklingen jämför med utdelningsidex.
I detta finns en IPS, en Tjänstepension och en ISK, försöker styra över mesta möjliga till ISK nu då den ger mycket större frihet när man skall ta ut pengarna.
Har god spridning med 23 olika aktier, 3 fonder och kontanter i depån vilket gör att mitt innehav följer index rätt bra, blir lite av en "egen fond" men utan avgifter.
Uppgångarna jämför med index beror främst på tur med bland annat Africa Oil, PowerCell och CTT.
Största tappen har gjorts på Northland Resources, Diamyd, Nokia och SSAB.
En aktie som gått riktigt bra för mig är också Enquest, den är upp runt 50% men kan stiga ytterligare ett par hundra procent om oljepriset stiger mer, där har jag runt 7% av av mitt sparande idag.
De ligger i 3,40 kr nu,  men jag tror den stiger till 7 kronor inom ett år.

Just när det kommer till sparande så är det oerhört förmånligt att vara egen företagare, jag kan ta ut upp till 35% av vinsten i företaget som tjänstepension, och ca 150 000 kr/år i aktieutdelning, om resultatet medger det.
De som har ett antal anställda med lönsam verksamhet kan ta ut upp till 20% av de totala lönekostnaderna i aktieutdelning...
Tänk vad det kan bli om du har 10 anställda, runt 1 miljon/år...
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Gano skrivet juli 13, 2016, 22:09
Hej

Korträntefond är inget man behöver låsa upp sig på. SEB korträntefond har jag själv. Själv har jag mitt sparande i SEB, men jag är så lagom nöjd med dem. Jag har en tjänstepension typ tiotaggarslösning via jobbet, och så löneväxlar jag 3000/mån i tillägg. SEB vill inte ge mig någon ränterabatt längre på mitt bolån, så jag funderar på att rycka ut allt pensionssparande och lägga det nånstans där avgifterna är lägre, funderar på något som liknar din lösning. Jag är dålig på enskilda aktier, men jag ska undersöka vilka som är värda att köpa.

Igår ökade jag andelen Blackrock Gold Fund i mitt sparande till 70%, jag kände att det var dags att öka risken. Jag ser utvecklingen i världen som att det är oroligt och att man inte litar på varandra längre och försöker devalvera sin egen valuta för att få konkurrensfördelar. Detta leder till inflation, vilket gynnar guld då detta är den starkaste valutan.

Jag tror personligen att silver kan vara ett ännu hetare spår. Hittills upp nästan 50% i år. Vinsterna i silvergruvorna har exploderat och även aktiekurserna. Jag är svag för First Majestic Silver.

Jag har svårt för olja och industrimetaller. 2014 i juli började oljepriset att falla, och min åsikt är att priset kommer att ligga lågt ett tag till. Det finns en överproduktion av stål i världen p g a Kinas överdimensionerade tillverkningsindustri, vilket sätter press på stål och järnmalm. Det är väldigt ryckigt både upp och ner, men allt drivs av kortsiktiga rykten enligt min bedömning.

MVH/Gano
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet juli 14, 2016, 08:06
Jag kommer att växla över delar av kapitalet som jag fick loss när jag sålde CTT och PowerCell till SAAB och Securitas, har lagt in köporder på gårdagens kurs -5%, och hoppas att det blir en liten sättning snart, just nu ligger ju börsen på toppnivåer.
SAAB har några nya produkter, bland annat en kombinerad mark, sjö och luftradar som det finns stora förhoppningar på, de skall bygga nya ubåtar och renovera gamla, och de har gjort upp en affär (eller håller på)  med BOEING om ett skolflygplan som kan generera merförsäljning.
Den allmänna oron och upprustningen i världen är ytterligare ett skäl till att jag tror på SAAB framöver, även om de redan är högt värderade.
Securitas (och mitt tidigare köp av G4S) bygger lite på samma problembild, tror helt enkelt inte att oroligheterna och risken för terror, gängkriminalitet, inbrotts-turneer, "social turism" och liknande kommer att bli mindre i takt med att världen blir allt mer globaliserad.
Nu när den fattiga delen av världen via internet fått upp ögonen för att det finns "obegränsade rikedomar" i vissa delar av världen, dit de kan ta sig, så kommer vi i västländerna att få se allt mer av de kriminella gäng som tvingas leva på bidrag, allmosor eller kriminalitet för sitt uppehälle i "drömlandet" de sökt sig till.
Lagar, regler och uppförandekoder som format de samhällen vi i västländerna har är inte anpassade för delar av de människor som nu emigrerar för att söka lyckan i ett nytt land.
Säkerhetsvakter, trygghetssystem, övervakning, vapen och militär kommer att behöva rustas upp i stora delar av världen om det skall bli någon ordning på det hela, så ser jag på saken i alla fall, när lagar och regler inte gäller för delar av en population finns inte mycket annat att använda sig av än vakter, övervakning och i sista hand vapenmakt för att freda det som fredas bör.
Jag är även övertygad om att gränskontrollerna inom EU kommit för att stanna, och utökas till fler länder - om inte alla, och att det kan bli en guldgruva för G4S och Securitas.
Jag kommer även att titta på globala aktörer när det gäller videoövervakning, som jag ser det kommer Sverige och andra länder inom de närmaste åren att bli tvingade att gå samma väg som Storbritannien när det gäller videoövervakning av publika platser, kanske främst i "Utsatta områden" och på platser som kan tänkas vara mål för internationell terrorism, men även på skolor och många andra allmänna inrättningar.

Även om oljamarknaden har pressats så tror jag att det förr eller senare kommer att skapas karteller som ser till att oljepriset stabiliseras på en nivå som gör det möjligt att få så pass bra betalt att det lönar sig för de flesta att fortsätta exploatera och utvinna.
Visst, kartellerna är inte lika starka nu som för några årtionden sedan, och de tusentals aktörerna i USA kommer aldrig att kunna samordna sig, men fördelen med USA:s sätt att agera är att de stänger ned så snart det inte lönar sig (och de har på många platser en relativt dyr utvinning med fracking, sandolja, beckolja o.s.v. och liknande), de upphör dessutom med all prospektering för att spara pengar, vilket i sin tur innebär att de inte så snabbt kan accelerera produktionen igen.
Mina placeringar i SSAB och Outokumpu är mer ett resultat av de monumentala nedgångar som drabbat dessa på senare år, detta är långsiktiga investeringar som jag anser borde resultera i positiv utveckling i alla fall inom de närmaste 7 åren. Outokumpu ligger redan på plus för mig, och i SSAB dubblade jag (nästan) i den nyemission som nyss genomfördes, den posten ligger nu på +95% men min första post i SSAB ligger fortfarande på -40%, så totalen är fortfarande negativ.
Jag köper även lite småposter i förhoppningsbolag som t.ex. Spectracure som utvecklar en behandlingsmetod mot prostatacancer som ser lovande ut, den är väldigt volatil men ligger just nu på +11%, kan säkert rusa flera hundra procent om utvärderingarna blir en succé.
Om inte blir de mer eller mindre värdelösa...

När man tittar på priset på guld så är det ju inte så att det gått bättre än börsen över tid, så att köpa fysiskt guld verkar ju inte vara någon större mening, om man tittar på historiken, men visst, investeringar i producenterna när de är pressade lönsamhetsmässigt kan säkert vara en god ide, kanske lite sent för mig just nu dock, vi får väl se hur jag gör med det.
Har en liten post i Boliden sedan några år, och den är upp 44%, så där har jag väl fått lite utväxling på ädelmetallerna.
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Gano skrivet juli 17, 2016, 23:22
Hej Rickard

Råvarubranschen kommer att vara sval ett tag nu. Oljan gör några ryck för att sedan falla tillbaka igen. Det är inte riktig fart i efterfrågan helt enkelt. Frackingen är en bransch där USA har kört in ca en biljon dollar (8000 miljarder SEK), och där man inte får det att gå ihop med dagens oljepris.

Guld är en speciell placering som många har svårt att förstå, och det beror på att guld har fler roller. Ibland Safe Haven och den starkaste valutan, ibland råvara. Guld har varit hårt ansatt ända sedan 2011, men ser man på längre sikt så är det ingen dålig investering. Branschen skyr guld som pesten därför att finansbranschen inte tjänar pengar på det.

Det är oroligt i världen idag. Det beror enligt många insatta ekonomer på att ekonomin inte fungerar längre. Finansbranschen plockar ut rekordvinster och klyftorna ökar, därför sker saker som Brexit, Donald Trump, Bernie Sanders, IS. Alla revolter i oljeländer beror på att man pumpat in en massa dollar som fått priserna att öka i dessa länder, och när man passerar den magiska tröskeln på 40% av inkomsterna som går till mat; då smäller det. Det är QE i USA som startade den arabiska våren.

Roms uppgång och fall är en intressant historisk händelse. Man kan se likheter med dagens Europa. Alltför många människor som lever av staten knäcker till slut ett samhälle inifrån. Det var invånarna i Rom som konsumerade och kolonierna som försåg dem med mat. Till slut blev det uppror.

Aktier är trots allt ett sätt att försöka bevara värdet på pengarna. Men det gäller att veta vad man ska köpa. Jag är ganska övertygad om att en bostadsrätt i centrala Stockholm slår börsindex, och vad är bostadsprisernas ökning ett resultat av? Stimulanspaket och extremt låga räntor. Och samma sak orsakar nu en kraftig prisökning på guld/silver. Inflation med andra ord, fast i ett avgränsat område.

MVH/Gano 
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet juli 18, 2016, 08:46
Men tror du ändå inte att en massa gränskontroller och stärkt övervakning kommer att öka nåt otroligt på grund av utvecklingen de senaste 5 åren?
Det är ju uppenbart att lagar och uppförandekodex inte gäller för många av de problem vi ser nu, och som gör att högern ökar i allt fler länder. ÄVEN om högern kommer till makten i ett antal länder som USA, Frankrike, Storbrittanien, Sverige och en massa andra Europeiska länder så hjälper ju inte LAGARNA mot de problem som finns, det är allt mer av övervakning, registrering och videoövervakning som kommer att vara det som kan få folk att välja andra länder att förstöra inifrån?

Såg även en intressant pod på avanza där en av analytikerna menade att det var "etiskt rätt" att investera i SAAB då de länder som har en bra beväpning också är de länder där det är fred och relativt lugnt.

Du har rätt i att många (bland annat jag) inte förstår mig på guld, och då kanske man skall undvika att investera.
Fastigheter kan upplevas som bra investering just nu, men det kommer att krävas en omläggning av ekonomiska politiken förr eller senare och då lär just fastigheter bli rena katastrofområdet.
DÅ är det nog läge att investera om man har eget kapital.   
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Gano skrivet juli 19, 2016, 21:05
Hej Rickard

Insåg att jag svarade på hälften av ditt inlägg. SAAB går bra. Jag jobbar ibland åt dem. I många länder har USA gjort bort sig politiskt och det finns inte så många oberoende tillverkare av försvarsmaterial. SAAB Dynamics tillverkar de bästa antitankvapnen och ett riktigt bra attackflyg som dessutom , till skillnad från många andra, har en rimlig driftskostnad. Säkerhetsbranschen kommer säkert att gå bra i många, många år framåt. Larm säljer som smör när det finns så stora problem med integrering av migranter och illegal invandring.

Så, jag håller med dig om säkerhets/försvarsbranschen. Jag jobbar i Karlskoga och där tycker alla att det är etiskt rätt att kunna försvara sig.

Fastigheter känns inte bra just nu. Kravet på amortering har drabbat fritidshusen; 40% lägre antal försäljningar än i fjol. Så det närmar sig......snart kanske det börjar märkas, och då borde det bli Stockholms innerstads bostadsrätter som känner av det först.

MVH/Gano
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Tågråttan skrivet oktober 20, 2016, 20:18
Fysiskt guld är förmodligen alltid bra, dom som har svarta pengar köper guld för tryggheten, kan även betala mer än det är värt.  Sedlar byts ut i tid och otid, om Sverige har planer på eurosedlar så sitter man fortfarande säkert med guld.

Vet ett par som hade stora problem när snacket om att byta valuta i Sverige fördes, men då var inte växlingsbolagen så kinkiga som nu. Då växlade dom in 10000 kronor var i veckan till euro sen satt dom där med en djävla massa euro när övergången inte blev som politikerna ville. :D

Nu när det är byte av sedlar igen köper folk den dyraste varan som finns på Elgiganten kontant, nästa dag lämnar dom tillbaka varan och har på så sätt fått dom nya sedlarna. Så förvänta er långa köer på återlämningen ;D

När det gäller fastigheter så tror jag ni syftar på det man bor i, det har ju ett dubbelt värde. Man har bostad+värdeökning och om man måste ta bort en av dessa värden så tar jag hellre bort värdeökningen än att man inte har en bostad. Bostäderna kommer inte sjunka mer än några tillfälliga dippar och när politikerna försöker få till en dipp samtidigt som dom fullständigt kastar in folk i storstäderna så blir det motsatt effekt.

För 16 år sedan var det också bostadsbrist, då hade Sverige en miljon mindre människor än idag. Om vi halverar den tiden framåt dvs 8 år är vi en miljon fler än idag, det går dubbelt så fort. På dom 24 åren måste 2 miljoner människor ha en bostad, en bostad som inte byggs. Dom flesta av dom här människorna bor i princip runt Stockholm, Göteborg och Malmö.

Bostäder kommer alltid vara en bra placering i dubbel bemärkelse, bostad+värdeökning, framförallt i Stockholms innerstad.

Bostadskraschen kommer har jag hört sen 1986.

Politikerna har istället gjort bort sig, tidigare sprutade det in vinstskatt från bostäder men nu säljs det betydligt färre bostäder eftersom folk inte vill sälja sin bostad och både få betala vinstskatt och börja amortera på nästa bostad, lyxvaror kommer sjunka eftersom folk tidigare belånade sina hus för bilar/resor och renovera mm..

Känner en som precis köpt en ny bostad, hon gav 3.6 milj för den nya bostaden och sålde den gamla för 3.5 milj, ändå sitter hon nu med 600000 kronor mer i lån än tidigare. Nu har det blivit dyrt att flytta, därför kommer priserna på dom som säljer fortsätta stiga å stiga å stiga. Räkna med att politikerna kommer med en förändring för att få fart på säljandet igen så det sprutar in vinstskatt till staten.

Ett exempel är att politikerna redan efter ett antal år insett att dom här 15% i kontantinsats slår hårt mot ungdomarna, nu försöker dom trolla till någonting för att komma förbi den spärren.
 

Oj det blev ett långt förstainlägg.. :o
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet oktober 21, 2016, 08:29
Med fastigheter menar jag fastighetsbolag på börsen, inte den egna fastigheten.
Håller med dig om det vansinniga i att slopa fastighetsskatten, som var en bra drivkraft för de som bodde i för stora och värdefulla hus att sälja och flytta till nåt mindre och billigare.
Mu har vi fått ett system som låser in folk i sina gamla hus, rena vansinnet om ni frågar mig.
Dessutomså innebär den slopade skatten för väldigt många ute i landet en HÖGRE skatt, som för oss t.ex, vi betalar mer i fastighetsavgift än vi gjorde i fastighetsskatt.

Ännu ett sätt att ta död på landsbygden, till förmån för storstäderna.
Om omvänd skattefördelning helt enkelt.

Jag har med framgång köpt Nilörn aktier senaste året +76%.
Även Enquest tror jag på framöver, de gör nu en nyemmission, och efter den, om oljan stiger liiite till så tror jag att de kan stiga med flera hundra procent inom några år.
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet februari 10, 2017, 12:27
Börsen är hög, Trump ställer till det, krig och elände, men ändå känns väl börsen rätt OK.

Jag har i alla fall min strategi fast, jag har ca 70% placerat i aktier och fonder, och 30% i depån, sparas till den dag botten går ur igen.
Då hoppas jag kunna pricka rätt med köp i den/de branscher som drabbats hårdast, banker brukar vara bra, men även fastigheter kan komma att vara rätt när nästa bubbla spricker.

Jag har 0 kr placerat i fastigheter nu, känns inte som att det kan bli bättre än det redan är för dessa bolag.
Bank har så bra avkastning att jag har runt 15% av mitt sparande i banker (SEB o NORDEA), de har gått bra, och har hög utdelning.

Tre aktier som jag rätt nyligt gått in i är:

Novo Nordisk.
Marknadsledande inom insulin/diabetes, de har fallet med 40% på relativt kort tid, utan direkta skäl som jag ser det.
Tror på en uppgång på runt 100% inom en treårsperiod.

ATEA, stor nordisk aktör inom IT, med det fokus som nu ligger på syberbrott och säkerhetslösningar så tror jag att de stora aktörerna i denna bransch kommer att vara överhopade med arbete de närmaste åren, det bör tala för förbättrade marginaler och vinst, som sedan resulterar i högre utdelningar.
De har redan nu hög utdelning, men jag tror den kan öka ytterligare, om inte kursen stiger ännu mer än den redan gjort bara de senaste veckorna.
Köpte dem i mitten av Januari och de är upp med 16% sedan dess.

LEOVEGAS.

Köpte dem vid introduktionen, fick bara 100 stycken i tilldelning, men köpte fler dagen efter.
De har gått sådär, men är nu på +10% för mig.
Baserat på vad jag läst, och hört, om dessa så har de nått sina mål på ett fullt acceptabelt sätt, och det finns inget som tyder på att deras planer för framtiden inte skall gå i lås, om så sker bör kursen innan 2018 års utgång ligga på minst 70 kr (strax under 40 kr nu).
En potentiell uppgång på runt 70% inom ett par år alltså.

Två andra företag som har stigit bra, men som har potential att stiga mycket mer är tråkiga Outokumpu och SSAB.
 Outokumpu är upp över 300% (Tyvärr köpte jag dem för tidigt, så mina är bara upp 130%) sedan februari förra året.
De kan stiga ytterligare 250-300% de nästa 2-3 åren om de så bara når någon form av "medelvärdesnivå" sett historiskt.

SSAB är upp 70% på ett år, men borde kunna stiga lika mycket till de närmaste 2-3 åren.

Andra starka kort (som jag tror på) i min portfölj är:
Nibe (Långsiktig ägare som växer genom uppköp, står inför en enorm omsättningsökning de närmaste 2 åren.)
Statoil, Bra direktavkastning, öppnar snart det stora oljefältet som de har tillsammans med bland annat Lundin och AKER/BP.
Enquest, min chansaktie som stigit med 220 % på ett år, men som kan stiga ytterligare 200-300% de närmaste åren som jag ser det.
G4S, säkerhetsföretag liknande Securitas som genomgår stora program för att komma tillrätta med tidigare dåliga avtal och stora kostnader för pensioner. De verkar i en bransch där det troligen inte finns någon hejd när det gäller framtida behov, de är upp över 30% sedan BREXIT, har bra direktavkastning (över 4%) och jag tror på branschen som sådan.

Resonerar lite liknande rörande SAAB.

Kommentarer?

Självklart kommer de flesta av dessa INTE gå upp så mycket som jag tror, men antagligen några, och det räcker för mig.  :)
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet juni 14, 2017, 08:44
Uppdatering:

Novo Nordisk sedan köp för ca 4 månader sedan: +28,33%
ATEA, sedan 2017-01-13: +30,2%
LEOVEGAS sedan köp 2017-01-27: +73,88%

Outokumpu har gått ned rejält, ca 30% sedan sist, men jag tror fortfarande långsiktigt på dem.
Har sålt SSAB.

Fördelning på alla konton
Aktier 60,2%
Likvida medel 26,2%
Fonder 13,6%

Mitt konto är upp 11,58% hittills i år, index är upp ca 8.6%

Har nyligen köpt en post i konsultföretaget HIFAB group, som fått in ny medlem i styrelsen, lagt om strategi, och som det ser ut nu efter några svåra år kommer att ha en ljus framtid.
Tror den kan stiga 100% på några år.
G4S och SAAB tror jag också starkt på framöver, de är nu upp 75 respektive 58% sedan jag köpte dem måndagen efter midsommar förra året.
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet juni 21, 2017, 16:36
Ny uppdatering:

Jag har ju haft Hafslund, ett norkst energi och nätbolag i ett par år, de har gått bra och jag hade goda förhoppningar inför framtiden.
Men nu har de fått ett uppköpsbud, för samma kurs som de har.
Typiskt Norge.

Sista socialistiska staten.

Funderar på att ersätta dem med easyfill, vad tror ni om det?
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet november 03, 2017, 15:06
Har börjat växla över till aktier med mindre risk och högre direktavkastning nu.
Börsen förväntas vara stark hela nästa år men börja svikta under 2019, recession väntas i USA under 2019...
Jag funderar på att vikta över till större bolag under kommande 12 månader, och då primärt till sådana med hög direktavkastning och som inte är så konjunkturberoende, t.EX Axfood, Astra Zeneca, ABB och liknande bolag.
Sedan, när jag börjar se tecken på nedgång kommer jag att sälja av ca 50% av min portfölj och invänta att det vänder uppåt igen, förhoppningsvis någon gång under åren 2020-2021.
Blir nedgången rejäl kanske man t.o.m går in med allt + en kredit för att få hävstångseffekt.

Vad tror ni?
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet december 05, 2017, 18:33
Ingen annan som spekulerar med pensionspengarna?
Titel: SV: Var placera nu?
Skrivet av: Rickard skrivet augusti 03, 2018, 22:53
Kolla på spectracure nu...