Swden Politik

Författare Ämne: Valkompassen  (läst 4711 gånger)

Utloggad Rickard

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Antal inlägg: 192
    • Visa profil
Valkompassen
« skrivet: maj 30, 2018, 07:32 »
På Metros hemsida (bland annat) kan man hitta "Valkompassen", ett hjälpmedel för att se vilka partier som stämmer bäst in på ens egen uppfattning rörande 25 "viktiga" frågor.
Jag har gjort testen, och lite beroende på hur man tänker när man svarar så får man lite olika resultat.
Jag gjorde testet 4 gånger och fick 4 olika partier som toppade min lista.
Man kan ju svara på alla frågor som om de inte hängde ihop, och med det menar jag då att man hela tiden svarar att man vill göra sånt som kostar mer, ger kortare arbetstid, ingen höjd pensionsålder o.s.v. - även om man fattar att man inte kan få allt.
Eller så försöker man svara på frågorna på ett sätt som är rimligt sett till att det skall vara möjligt att åstadkomma med en budget i balans.
Eller så svarar man tvärsäkert på alla frågor.
Eller så svarar man mer tvekande där man inte är tvärsäker.

För mig kom S, L, M och SD upp som segrare, lite beroende på hur jag tänkte när jag fyllde i svaren.
Det styrker mig i min uppfattning om att det bästa för Sverige vore om M och S kunde samarbeta efter valet, möjligen också med L som regeringsmedlem, och SD som förhandlingspartner om inget annat parti ställer upp.

Jag vet ju att detta är en utopi, men jag är själv övertygad om att S och M ligger väldigt nära varandra politiskt, och att det mest är gamla låsningar som gör att de inte kommer att kunna samarbeta.

Hade varit lite kul med en omröstning lagd till detta ämne, men när så få är aktiva så skulle det:
1. Resultatet som testet visar skulle av många översättas till en sanning om vilken partitillhörighet de som svarat har (även om det bara är resultatet av frågeformuläret)
2. Troligen locka till sig skaror av SD-anhängare som på ett strukturerat sätt använder denna typ av omröstningar för att visa på det "stora stödet" för SD

Att de partier som kommer högt i mina olika svar kommer upp tror jag beror på att det är dessa partier som insett att en stor del av de problem vi nu ser i samhället har att göra med en mer eller mindre oreglerad invandring, och att det på sikt inte är hållbart om man vill bibehålla eller förbättra välfärden och livskvalitén i Sverige.
För mig är det en avgörande fråga och det glädjer mig att så pass många partier nu vaknat upp och insett att de varit naiva som inte tidigare insett hur Internet på senare tid har påverkat flödet av immigranter i världen till några få länder med små krav och generösa regler.
Inget land i världen klarar av hur stor immigration som helst per capita, alla länder måste agera på något sätt - det behöver därför inte vara främlingsfientligt eller rasistiskt, det är rationellt när man ser hur en för stor immigration innebär stora problem i samhället.
Nu har vi erfarenhet av vad vi inte klarat av, det borde gå resonera sig fram till hur många vi faktiskt klarar av att integrera och försöka hålla oss till det antalet.
Problem med immigration kommer alltid att finnas, men samtidigt får man inte heller stirra sig blind på dessa, Sverige behöver ett inflöde av folk utifrån om vi skall klara framtidens utmaningar (fortsatt tillväxt, arbetskraft inom välfärdssektorn i takt med stigande ålder, mm, mm) - så immigration är både nödvändigt och önskvärt så länge vi klarar av att hantera utmaningarna.

Mina resultat visar på ett visst mått av egoism, att jag inte är villig att få det sämre för att folk från andra länder skall få det bättre, men framförallt så är resultatet ett bevis på att jag verkligen ogillar hur aningslösa och naiva våra politiker varit under allt för lång tid.
Valstugedebatten som togs upp och exponerades av uppdrag granskning var ett talande exempel på hur många politiker som sett de problem vi ställer oss själva inför med de regler och rutiner vi haft - och det var målande hur falska de var.
De känner till problemen och orsakerna sedan länge, men har inte gjort något åt det - av rädsla för att bli stämplade som rasister.

Socialdemokraterna har tagit ett stort ansvar under innevarande mandatperiod, och måste ha fått riskera regeringskris och ett eget parti som splittras - för att få en majoritet av partierna med sig på de förändringar som gjorts när det gäller flyktingmottagandet, det skall de ha en eloge för, problemet för S är att de har samarbetspartier på sin sida av blockpolitiken som är rätt radikala när det gäller asylrätten och huruvida vi skall ha en reglerad invandring eller ej.
Varken MP eller V har ju några som helst intressen eller vilja till att på rationella grunder införa någon form av reglering av hur många immigranter som vårt samhälle klarar av att integrera på ett ansvarsfullt sätt.

Det enda möjliga alternativet som jag ser är att S helt enkelt svär sig trogna till Alliansen, och att SD, MP och V får stå utanför - om vi skall kunna få en stark regering efter nästa val.
Skall Centern kunna vara med i en sådan allians så får de nog svälja sina uppfattningar om invandringen, men de har ju slaktat många heliga kor på sistone, så det är nog inget problem.
Höstens val blir oavsett intressant, det kommer att bli svårt att få till någon vettig majoritet, om inte något av blocken accepterar att samarbeta med SD, eller hoppa över blockgränserna.
Det bästa kanske vore en samlingsregering där man bara utesluter de två extremare partierna SD och V?
De politiska skillnaderna mellan övriga partier är så små att de borde kunna komma överens om det allra mesta om de har inställningen att ett givande och ett tagande är kravet för att det skall fungera.
« Senast ändrad: maj 30, 2018, 07:46 av Rickard »

Diskussionsforum

Valkompassen
« skrivet: maj 30, 2018, 07:32 »

 
Sitemap 1 2 3