Swden Politik

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Gano

Sidor: [1]
1
Aktier, Fonder och Ränteplaceringar / SV: Var placera nu?
« skrivet: juli 19, 2016, 21:05 »
Hej Rickard

Insåg att jag svarade på hälften av ditt inlägg. SAAB går bra. Jag jobbar ibland åt dem. I många länder har USA gjort bort sig politiskt och det finns inte så många oberoende tillverkare av försvarsmaterial. SAAB Dynamics tillverkar de bästa antitankvapnen och ett riktigt bra attackflyg som dessutom , till skillnad från många andra, har en rimlig driftskostnad. Säkerhetsbranschen kommer säkert att gå bra i många, många år framåt. Larm säljer som smör när det finns så stora problem med integrering av migranter och illegal invandring.

Så, jag håller med dig om säkerhets/försvarsbranschen. Jag jobbar i Karlskoga och där tycker alla att det är etiskt rätt att kunna försvara sig.

Fastigheter känns inte bra just nu. Kravet på amortering har drabbat fritidshusen; 40% lägre antal försäljningar än i fjol. Så det närmar sig......snart kanske det börjar märkas, och då borde det bli Stockholms innerstads bostadsrätter som känner av det först.

MVH/Gano

2
Aktier, Fonder och Ränteplaceringar / SV: Var placera nu?
« skrivet: juli 17, 2016, 23:22 »
Hej Rickard

Råvarubranschen kommer att vara sval ett tag nu. Oljan gör några ryck för att sedan falla tillbaka igen. Det är inte riktig fart i efterfrågan helt enkelt. Frackingen är en bransch där USA har kört in ca en biljon dollar (8000 miljarder SEK), och där man inte får det att gå ihop med dagens oljepris.

Guld är en speciell placering som många har svårt att förstå, och det beror på att guld har fler roller. Ibland Safe Haven och den starkaste valutan, ibland råvara. Guld har varit hårt ansatt ända sedan 2011, men ser man på längre sikt så är det ingen dålig investering. Branschen skyr guld som pesten därför att finansbranschen inte tjänar pengar på det.

Det är oroligt i världen idag. Det beror enligt många insatta ekonomer på att ekonomin inte fungerar längre. Finansbranschen plockar ut rekordvinster och klyftorna ökar, därför sker saker som Brexit, Donald Trump, Bernie Sanders, IS. Alla revolter i oljeländer beror på att man pumpat in en massa dollar som fått priserna att öka i dessa länder, och när man passerar den magiska tröskeln på 40% av inkomsterna som går till mat; då smäller det. Det är QE i USA som startade den arabiska våren.

Roms uppgång och fall är en intressant historisk händelse. Man kan se likheter med dagens Europa. Alltför många människor som lever av staten knäcker till slut ett samhälle inifrån. Det var invånarna i Rom som konsumerade och kolonierna som försåg dem med mat. Till slut blev det uppror.

Aktier är trots allt ett sätt att försöka bevara värdet på pengarna. Men det gäller att veta vad man ska köpa. Jag är ganska övertygad om att en bostadsrätt i centrala Stockholm slår börsindex, och vad är bostadsprisernas ökning ett resultat av? Stimulanspaket och extremt låga räntor. Och samma sak orsakar nu en kraftig prisökning på guld/silver. Inflation med andra ord, fast i ett avgränsat område.

MVH/Gano 

3
Aktier, Fonder och Ränteplaceringar / SV: Var placera nu?
« skrivet: juli 13, 2016, 22:09 »
Hej

Korträntefond är inget man behöver låsa upp sig på. SEB korträntefond har jag själv. Själv har jag mitt sparande i SEB, men jag är så lagom nöjd med dem. Jag har en tjänstepension typ tiotaggarslösning via jobbet, och så löneväxlar jag 3000/mån i tillägg. SEB vill inte ge mig någon ränterabatt längre på mitt bolån, så jag funderar på att rycka ut allt pensionssparande och lägga det nånstans där avgifterna är lägre, funderar på något som liknar din lösning. Jag är dålig på enskilda aktier, men jag ska undersöka vilka som är värda att köpa.

Igår ökade jag andelen Blackrock Gold Fund i mitt sparande till 70%, jag kände att det var dags att öka risken. Jag ser utvecklingen i världen som att det är oroligt och att man inte litar på varandra längre och försöker devalvera sin egen valuta för att få konkurrensfördelar. Detta leder till inflation, vilket gynnar guld då detta är den starkaste valutan.

Jag tror personligen att silver kan vara ett ännu hetare spår. Hittills upp nästan 50% i år. Vinsterna i silvergruvorna har exploderat och även aktiekurserna. Jag är svag för First Majestic Silver.

Jag har svårt för olja och industrimetaller. 2014 i juli började oljepriset att falla, och min åsikt är att priset kommer att ligga lågt ett tag till. Det finns en överproduktion av stål i världen p g a Kinas överdimensionerade tillverkningsindustri, vilket sätter press på stål och järnmalm. Det är väldigt ryckigt både upp och ner, men allt drivs av kortsiktiga rykten enligt min bedömning.

MVH/Gano

4
Aktier, Fonder och Ränteplaceringar / SV: Var placera nu?
« skrivet: juli 11, 2016, 12:44 »
Hej

Pappersguld är ajabaja. Pyramidspel.

Tycker du gör rätt i att hämta hem vinster. Det är, som du säger, svårt att hitta något riktigt bra att placera pengarna i just nu. Varför inte ta semester, sätta allt i nåt säkert som räntefonder, kolla läget litegrann, göra lite research och invänta vad som händer efter presidentvalet i USA ?

Jag tror nästan man får vara nöjd med +5-10% ett år som 2016.

MVH/Gano

5
Aktier, Fonder och Ränteplaceringar / SV: Var placera nu?
« skrivet: juli 10, 2016, 23:45 »
Hej

Det är inte svårt att förklara. Vid ett guldpris på t ex 1000 USD/ounce kan en gruva gå plus noll på en försäljning på, låt säga 400 miljoner SEK. Gruvan är värd noll, och aktien är i princip närmast värdelös. Nu stiger priset på guld till 1400 USD, och försäljningen ökar då till 560 miljoner med en vinst på 160 miljoner, vilket ger en vinstmarginal på 40%. Gruvan värderas nu, enligt gängse normer, till minst 6 gånger vinsten, d v s 960 miljoner (nästan en miljard). Aktiens värde kan 10-dubblas eller varför inte 100-dubblas. Kostar aktien 25 öre så....ja du förstår.

Det som hände 2011, även om ingen kan eller ens vill försöka bevisa det, är att centralbankerna började attackera guld kraftfullt för att trycka ner priset för att få guld att framstå i dålig dager och därigenom försvara pappersvalutorna. Komihåg hur man löste krisen 2008. Man tryckte ut biljoner och åter biljoner Dollar, Euro, SEK och annat. För att trycka ner guld skapade man helt enkelt en otrolig massa ägandebevis och försköt balansen mellan tillgång och efterfrågan så att priset föll. Detta var en effektivare metod än den förra mer påtagliga metoden att helt enkelt dumpa ut fysiskt guld på marknaden från centralbankerna. Man skickade på 70-80 talen ut mer än 1000 ton, och det hjälpte inte.

Men guld är en liten marknad, och därigenom utsatt för manipulation. Sedan människan började bryta guld har ca 110000 ton tagits upp. 2000-2500 ton bryts årligen. Centralbankerna sitter på en stor del. De försöker förneka betydelsen av guld, men frågan är varför de själva äger så mycket? Svaret är att guld är mycket viktigt för den monetära balansen i världen. Det kan gott hända att guld attackeras igen, men jag tror att spelet börjar ta slut. USA försöker hålla igång tills valet i höst. Jag har följande mix: 50% korträntefond, 10% vanliga aktier (håller på att sälja dessa), 40% guldaktier.

MVH/Gano

6
Aktier, Fonder och Ränteplaceringar / SV: Var placera nu?
« skrivet: juli 09, 2016, 23:29 »
Hej
Har fått nästan 100% värdeutveckling på första halvåret; guldaktier och Blackrock Gold fund USD. Silvret sköt fart rent djävulskt de senaste 2 veckorna, priset bottnade i dec 2015 på 13,84 USD/ounce. Idag kostar det över 20 USD/ounce. Deutsche Bank visar att banksektorn är på väg in i en giftig tid. Varningstecken för grekiska, italienska och spanska banker börjar nu hagla in. JP Morgan Chase åtalade för att ha manipulerat silverpriser, men klarade sig med en hårsmån. De har nu ca 1400 ton fysiskt silver i sina valv som de antingen håller för egen räkning eller för någon kund. Deutsche Bank samarbetar med Europol och erkänner medverkan i guldprismanipulation och anger HSBC och Bank of Nova Scotia, lämnar in alla mail och all dokumentation mot att de får strafflindring. Det händer nu så mycket samtidigt att man nästan häpnar. Och Main Stream Media tystar ner detta, förmodligen medvetet.

Man törs nu inte manipulera längre i samma utsträckning som förut, och man börjar nu tappa kontrollen. Priserna skenar.

När de har skenat klart om ett par år är det förmodligen dags att köpa bankaktier, då står de nog nära noll och vi har nog fått bidra med våra skattepengar för att hjälpa några (igen). Men jag tror att silver/guld står inför ännu en våldsam ökning. First Majestic Silver med Keith Neumeyer som VD hade varit mitt val just nu. Randgold är ett annat val. Men jag är feg och sprider risk på guldfond istället.

MVH/Gano

7
Hej

Åtgärderna kom nu. Man sätter ett krav på amortering. 2% av lånebeloppet ska återbetalas per år om skulden ligger över 70% av värdet på bostaden. Mellan 50 och 70% räcker det med 1% av lånebeloppet.

I Stockholm är det inte ovanligt med t ex 5 miljoner för en bostad. Lånar man upp till detta så ska man amortera 100.000 per år eller över 8000/månad. Förmodligen kommer detta att kyla av marknaden eftersom de som kommer in som nya på marknaden får svårt att klara kraven. De som redan äger en bostad påverkas inte, men de blir ju inte fler så att säga.

"External" är svenska statens skuldsättning, d v s både utlandsskulder och skulder till svenska medborgare i form av statsobligationer och annat. Svenska staten är ganska rik i förhållande till andra länder eftersom man har kunnat beskatta sin befolkning ganska hårt. Det är svensken som är hårt belånad. Motsatsen ser man i USA, Grekland och Japan; där är det staten som är utfattig och medborgarna som har små skulder.....

MVH/Gano

8
Aktier, Fonder och Ränteplaceringar / SV: Var placera nu?
« skrivet: mars 05, 2016, 23:12 »
Hej

Jag har riskminimerat sedan sent 2015. De finansiella riskerna är alltför stora just nu.

50% räntefonder -0,25%
30% Blackrock Guld Fund (aktier i guldgruvor) +26%
10% pensionsföräkring traditionell
10% vanliga aktiefonder

MVH/Gano

9
Hej

Försöker köra igång en liten ögonöppnare inom ämnet ekonomi. Vi här i Sverige tror att vi har en stark ekonomi, och till viss mån är det sant, MEN. Vi har de största privata skulderna i världen, mycket beroende på att vi har så stora bolån. För oss känns det normalt att låna precis på gränsen till vad man kan betala och lägga sig så lågt som möjligt på amortering, men det anses inte normalt i övriga världen. Lägger man ihop de privata skulderna och statsskulden så är det bara Japan som är högre skuldsatt i världen. Svenskarna har också en extrem tro på aktier, vilket ökar systemrisken.

Vad är då siffrorna?

Government betyder skuldsättning i förhållande till BNP i procent. 41% av BNP är Sveriges skuldsättning.

Private betyder skuldsättning i förhållande till inkomst. 252 % av inkomsten är skuldbördan privat. Högst i världen.

Visste ni detta?

MVH/Gano

Sidor: [1]